Ain't It The Life.

Ingen större nyhet att jag är svag för konserter. De flesta ger en grym feeling. The Ark i lördags var inget undantag. Sjukt bra.





Kort från Malin!

Annat som hänt är att vi idag hade vår första riktiga färdighetsträning, den praktiska delen på utbildningen. Känns lite mer att det är på riktigt nu. Att man är på väg att bli någonting. Däremot var det den delen av sjuksköterskeyrket som är mindre kul, nämligen omvårdnaden. Vi fick lära oss att bädda, tvätta patienter och ge stöd i matsituation. Men sånt som måste genomgås för att komma till det roligare!



Imorgon åker jag hem till hamnen. Igen. Den här gången för att provjobba. Ska troligtvis jobba natt på Zafiren i sommar, gruppboende. Och eftersom jag inte jobbat natt innan vill både dom och jag att jag skulle testa på det innan, så fort som möjligt. Så det blir det i helgen, fredag och lördag.

Fick idag också reda på att första tentan blev godkänd, som jag trodde. Så inget mer HEL1.
Livet glider!

Prayer For The Weekend.

Vi som pluggar på Hälsouniversitetet och som ska jobba inom vården får vaccinera oss mot Hepatit B och Tuberkulos gratis. Man kan ju tänka lite olika inför det. Är ju riktigt nice med gratis självklart, smålänning eller inte. Så klart att man utnyttjar det erbjudandet. Sedan kan man ju tänka om det är så stor risk att bli smittad att de till och med ger ut vaccin gratis men näe.. fina grejer! Så första sprutan av tre av Hepatit togs i tisdags och Tuberkulossprutan igår.

Igår var jag också på vårssittning för ssk, anordnat av SSKål, vårt festeri, på studentutestället Flamman. En helt okej kväll men den kom inte riktigt upp i att den var värd 250 kr. För det första var det sjukt trångt. Man kunde knappt röra sig när man satt vid bordet. Maten var kall. Efterrätten smakade bara kakaopulver så blev rätt oäten. Hade en tjej som satt snett mittemot som var störig, högljudd, full (hoppas jag) och som spillde ut ett glas vin och ett glas vatten i mitt knä. Många gick hem tidigt när sittningen var över och annat folk kom. Musiken var kass. Men annars hade jag väldigt trevligt!

I onsdags skedde ett impulsköp av två biljetter till The Ark i Norrköping ikväll. Så där kommer min kväll spenderas med Malin. Som snart kommer hit för att vi ska färga våra overaller innan vi åker.

Statues.

En sak har jag lärt mig sen jag flyttade till Linköping. Det blåser typ jämt! Hade en sjuk motvind på väg hem från skolan idag. Kom typ lika mycket framåt som jag kom bakåt. Mötte en stol som var på vift, då förstår ni att det blåste.

I måndags startade den nya kursen. Känns otroligt skönt att vara färdig med HEL, om man inte får omtenta då förstås men det har jag svårt att tro. Optimist, javisst! Nu ska vi läsa en väldig blandning. Vi har redan börjat med både omvårdnadsvetenskap och fysiologi och så småningom kommer också näringslära in. Känns bra än så länge men blir betydligt mycket mer att göra nu än under HEL. Har redan fullt upp.

Är lite besviken på min basgrupp. Inte riktigt nöjder där. Väldigt stor skillnad från HEL-basgruppen som jag var sjukt nöjd med. Kan ju hoppas att det blir bättre när vi kommit in i det lite mer och lärt känna varandra lite bättre. Tror alla är ganska inkörda på hur det var i sin grupp under HEL. Har i alla fall förstått att de som jag är med nu inte alls är lika seriösa som de jag var med under HEL. Det är inte lika bra drag i dessa människor, vilket jag tycker är lite synd som vill ha saker strukturerat och att man tar tag i grejer som ska göras och inte skjuter upp det.

Ska strax ta mig in till stan för att äta en slags avslutningsmiddag med HEL-basgruppen. Ytterligare ett tecken på att vi hade en bra grupp som bestämde att vi skulle göra detta. Kul!

Home.

Nu har jag klarat av min första universitetstenta. I tisdags förmiddag hade vi vår skriftliga del då vi bearbetade ett scenario enligt PBL-processen och kom på frågor. Resten av tisdagen och igår vart det faktasökning och koppling till teorier som gällde och sen plugga in det utantill.



Idag hade vi den muntliga delen och det känns så sjukt bra att ha det gjort. Plus att det kändes som att både tisdagen och idag gick väldigt bra så förhoppningsvis blir det inget mer HEL1.

Efter tentan åkte jag och M hem till Ohamnen. Ska passa på att åka hem så mycket som möjligt nu så länge Kerstin med familj bor kvar. Självklart var också en av de första sakerna jag gjorde att åka ut till dom i Mysingsö. Och där var det full rulle på det lilla livet kan man ju säga. Mysiga tjej.



Band On The Run.

Är en stolt syster till min tandläkare till bror som ganska fort efter examen blev populär bland patienter och efterfrågad till specialistavdelningar i de större städerna runt Oskarshamn. Fick syn på en liten beskrivning av vad han sysslar med om dagarna och tycker det är ganska kul att man inte fattar så mycket av andra yrkesspråk. 
- Utlämning 2-leds implantatbro 44-45
- Avtryck för 6-leds tandburen bro 13..-..23 + 4 singelkronor på implantat 15, 14, 24 och 25
- Preparation och avtryck för skalkrona i porslin 22 tillsammans med singelimplantat 12

Enda sedan han och Malin flyttade till Oskarshamn efter tandläkarexamen i Göteborg har vi vetat att de troligtvis kommer flytta tillbaka till västkusten en dag. Nu är det snart dags. Någon gång i slutet av april/början på maj bär flyttlasset iväg. Det är sjuuukt tråkigt och jag skulle säkert kunna börja gråta över detta om jag skulle börja analysera det när jag har en väldigt dålig dag. Lika ledsen som jag är över att inte längre kunna träffa dem och Kerstin lika ofta, är jag över att mamma nu kommer bli ännu mer ensam och ha de tre barnen i olika städer.



Nu över till min kära syster som jag pratade med i fredags. Och där får man veta att hon och Adnan, utan nåt tidigare tal om giftermål, hemligt har gått och gift sig! Hux och flux och boom. Hallå... vad hände där liksom!? Jag som nästan börjat planera möhippa och allt. Att gå på min systers bröllop har varit en av de saker jag sett fram emot mest här i livet. Kan inte låta bli att säga att det vart lite tråkigt. Men ja..grattis till dom då och glad för deras skull.




Hate That I Love You.

Att sitta och ligga i soffan och plugga är nog inte bland de bästa ergonomiska platserna men han har blivit lite av min bästa vän här i lägenheten. Får dock sträcka och röra på mig ganska ofta för att inte, speciellt ryggen ska stelna sönder. Men det är soffan värd!




Love Cheat.

Tänk att jag hann klart allt arbete som skulle hinnas med den här veckan också. Och tänk att jag aldrig kan lära mig att börja i tid så jag slipper stressen i slutet. Men nu är allt till den här kursen klart. Förutom själva tentan nästa vecka då.

Ikväll har jag suttit med mitt individuella förbättringsarbete som ska redovisas imon. Vi ska ha vernisage så har ritat och skrivit på en affisch. Känns lite sådär att lägga ner tid på något som inte ska bedömas. Att hitta motivation till ett arbete som man gör bara för att... är sjukt svårt när man redan har dålig motivation innan. Mitt förbättringsprojekt var att jag skulle stressa mindre på mornarna. Har inte samlat den datan jättebra så har fått hitta på lite såhär sista dagen. Skönt att bli av med det nu iaf!

The Deepest Blues Are Black.

Sitter i soffan i vardagsrummet och blickar ut över gården mellan husen. Klarblå himmel, strålande solsken och ett barn med, troligtvis sin mamma leker på gräset som mer och mer kommer fram ur snön. Det är vårkänslor! Så himla underbart. Känner hur energin riktigt stiger i kroppen.

Ligger för tillfället efter med pluggandet. Beror delvis på att jag hade besök av Mathias, Jossan och Mattias i helgen. Men så värt att komma efter av den anledningen. Hade, som jag nästan blivit lite bortskämd med nu de sista helgerna, några riktigt härliga dagar med saknade personer. Uppskattat till tusen.

Hade mer än gärna åkt ner till syster i Helsingborg i helgen. Mamma ska dit också och de ska åka till Ullared på lördagen. Men nu är det full fokus på skolan som gäller. En vecka kvar till första tentan.

Once And For All.

Lilla Alex. Gosekatten som jag fick när jag fyllde 9 år. Som aldrig blev större än att han såg ut som max 4 år. Söt och kelig som jag vet inte vad. Alla kvällar han legat och sovit i mitt knä är oräkneliga och ovärderliga.

Förra helgen märkte mamma att han hade fått en knöl i munnen, under tungan. I mitten av veckan fick hon åka till Läckeby djursjukhus med honom för att de skulle operera bort knölen. Någon dag efter operationen kom en ny knöl fram och veterinärerna trodde det var spottkörtlar. Även denna var tvungen att opereras bort och i fredags ringde mamma mig när jag var i skolan och berättade att vi var tvungna att ta ett beslut samma dag, om han skulle få leva vidare.

Två operationer plus alla dagar han skulle lega inne på Läckeby skulle kosta en väldigt stor summa pengar. På grund av att han hade så ont åt han inte så de skulle bli tvungna att operera in sondmatning. Han led mycket. Ingen visste om han skulle bli bra efter den andra operationen eller om dessa körtlar skulle fortsätta komma fram. Som en 13 år gammal katt hade han kommit upp lite i åren.

Så efter massvis av velande fick han somna in på fredagkvällen. Ett väldigt jobbigt beslut förstås men han hade lidit tillräckligt. Jag hade till en början svårt att ta in hur dålig han var eftersom det gick ganska fort och för att han var sitt vanliga friska jag sist jag var hemma. Kommer sakna honom.



Live-In Skin.

Inför min start på universitet bestämde jag mig för att jag skulle ha bättre framförhållning och planering när det kom till pluggande. Jag har alltid varit en sådan som skjutit upp saker och varit ute i sista stund. Det är inte bra för psyket och prestationsångesten så bestämde att det räckte där. Nu skulle jag banne mig vara ute i tid.

Kan väl säga att det inte gått så bra med det hittills. Kan bero på att den här HEL-kursen är lite flummig eller så har jag bara fortfarande lika dålig motivation. Och den dåliga motivationen är något jag inte fattar, för det här tycker jag ju är kul. Då borde ju motivationen öka. I alla fall..

Vi har en etikuppgift som ska vara inne på fredag och som vi ska prata igenom nästa vecka. Där ska vi reflektera och massa andra sådana fina ord, över något etiskt dilemma vi varit med om i vården. Jag har ju ganska mycket erfarenhet genom Pappa så bestämde mig till slut för en av alla saker som skett hemma med hemtjänst och distriktssköteskor. Tänkte att när det är något sådant som ligger så nära mig ska det väl inte vara så svårt att knåpa ihop en text. Men det blev svårare än jag trott.
Som vanligt.

Det blev svårt för att det är så mycket känslor inblandat så då får jag svårt att se det utifrån den etiska synvinkeln. Så nu är jag rädd att det blir för mycket privata tankar och för lite teorier, fakta och resonemang. Och det blev svårt för att jag inte vet hur mycket jag vill skriva ut om Pappa. Jag vill ju inte lämna ut honom på ett sätt som han inte kan stå för. Så kanske det här var något som låg mig allt för nära hjärtat. Och för nära i tid. När det handlar om Pappa och människor jag inte känner så väl blir han något väldigt känsligt och jag blir en väldigt känslig och svag person.

Life Of Illusion.

Idag har vi varit på vårt första besök i en färdig sjuksköterskas verklighet. Idag och imorgon har vi en liten paus från HEL-kursen (på schemat iaf) och har två programspecifika dagar med bara SSK. Där var bland annat ett studiebesök planerat. Min basgrupp hade lite flyt som var en av de grupperna som slapp åka till Motala och vi var också den enda gruppen som hade tid mellan 10-12. Alla andra hade mellan 13-15 eller till och med ännu senare. Skönt att sluta tidigt. Vi hade blivit placerade på neurologen och det kunde väl varit bättre men man kan ju inte få allt.

Till neurologen kommer strokepatienter och det är väl i princip det enda område jag känner att jag har ganska stor koll på. Så det var inte jättemycket nytt jag fick höra. Hade varit intressant att få komma till nåt annat ställe. Men det kommer det också, har ju tre år på mig.

Nu försöker jag få lite koll på alla teorier och inriktningar av etik som finns i världen och vården. Just nu är det bara en enda stor djungel. Förhoppningsvis klarnar det snart så jag knåpat ihop en del till basgruppen på torsdag. Dessutom ska vår grupp redovisa etiska teorier på seminariet på fredag och på fredag ska jag också ha en uppgift klar där jag reflekterat om ett etiskt dilemma. Tung vecka än så länge!

Har i alla fall en fin helg med Matilda i bagaget!



MalinM

Living Is Now

RSS 2.0